24 Ağustos 2010 Salı


"İnsan, hakkında kafa yormadığı, kaygılanmadığı, çözümlemeye çalışmadığı birini niye sevsin, ona niy...e değer versin? Sevmek bir anlamda sende olmayana ulaşmak, bunun için çabalamak değil midir?"

"İnsanın özü temizdir, su gibi. Önemli olan, bunca kötülüğe, bunca zalimliğe, açgözlülüğe karşı özümüzü koruyabilmek. Dünyanın en zor işi bu. Gündelik hayat acımasızlık çarkı üzerinde dönüyor. Bizi masum özümüzden uzaklaştırmak için hayat birbirinden parıltılı ilişkiler sunuyor: Yalanla, sahtekârlıkla, bencillikle cilalanmış ilişkiler. Nefsimizin iştahını kabartacak renkli oyuncaklar. Ruhumuzu köle edip, aklımızı bedenimizin emrine sokmak için. İşte buna karşı uyarıyor bizi Mevlana Hazretleri. Ve kirlenmemiş olana, bulanmayana, donmayana övgüler düzüyor."

"Büyük sırlara ermek için sabır denizinde yüzmeyi öğrenmen lazım."

"Aşkın tek bedeli vardır, o da candır. Ölümle kutsanmayan aşk, aşk değildir."

"İnsanlar büyüyünce hislerine duydukları güven azalıyor. Görmedikleri, dokunmadıkları, işitmedikleri, koklamadıkları, tatmadıkları şeylere inanmıyorlar. Hayal kurma yeteneğini kaybediyorlar. Mucizelerin gerçek olamayacağını düşünüyorlar."

"Hadiste 'ölmeden önce ölünüz' denmiştir. Bu sözler, Allahın gerçek sevgilileri nasıl olmalıdır, onu anlatır. Manası şudur: Bu görünür dünyaya dair ne varsa hepsinden vazgeçin. Ama sadece maldan, mülkten, sevdiklerinizden, sevinçten ve mutluluktan değil, aynı zamanda acıdan, kederden, yastan ve üzüntüden de vazgeçin"

"İnsana duyulan aşk ölümlüdür, tıpkı beden gibi. Ölümsüz bir aşk için, ölümsüz bir varlığı sevmek gerek. Hiçbir zaman senin olmayacak, hiçbir zaman anlayamayacağın, hiçbir zaman doyamayacağın, hiçbir zaman kavuşamayacağın, hiçbir zaman terk edemeyeceğin bir varlığı"

"İnsana duyulan aşk da, Allah'a duyulan aşkın bir suretidir. O aşkın sureti bile o kadar güçlüdür ki, kişinin aklını başından alır."

"Mevlana, içindeki damlayı yok et ki deniz olasın der"

"Yolculuk sürüyor, arayışın bitmedi ki çaren bitsin. Yol çaredir. Yol aktığı sürece çare tükenmez."

"Külli aşka ulaşmak için cüzi olanı yaşamalısın"

"İlahi aşka düşen âşıklar, gerçek anlamda hiçbir zaman âşık oldukları varlığa ulaşamayacakları için içlerindeki sevda ateşi de hiç bitmeyecek. Her zaman bir ışığın peşinden düşe kalka yürüyecekler, yaklaştıkça ışık onlardan uzaklaşacak, tutkuları hiçbir zaman sona ermeyecek. Çünkü istekleri doyurulmayacak. Onların aşktaki doyumu tümüyle manevi."

"Aşıklar öyle bir dille konuşur ki, o dili ancak deliler anlar. Ve âşıkların yolu, kanunu ahlakı yoktur. Onların tek yolu vardır: Aşk. Onların tek yasası vardır: Aşk. Onların tek ahlakı vardır: Aşk. Onlar sadece aşkın diliyle konuşurlar, ilim ve aklın dili, aşkın bu renkli dilinin yanında sönmüş bir ateş gibi cansız kalır."

"Kadın ile erkeğin aşkı cüzidir, sınırlıdır, geçicidir, ateşi zayıftır, insan ruhunu olgunlaştıramaz, pişiremez, yakamaz."

"Bende bana dair hiçbir şey bırakmayan bu aşk hakiki hürriyettir der Mevlana"

"Mevlana der ki: Sana dilsiz, dudaksız sözler söyleyeceğim / Bütün kulaklardan gizli sırlardan bahsedeceğim / Bu sözleri sana, herkesin içinde söyleyeceğim / ama senden başka kimse duymayacak / Kimse anlamayacak."

"Aşk yolculuğu tek kişiyle başlar, maşukunu bulunca bir müddet iki kişiyle sürer, ama yolun sonunda yine tek başımıza kalırız. Bizde başlayan, bizde sona erer."


~


Ahmet Ümit - Bab-ı Esrar'dan alıntılar

2 yorum:

deep dedi ki...

"Bende bana dair hiçbir şey bırakmayan bu aşk hakiki hürriyettir der Mevlana

Güzel kitap.İki deniz kavuşmuş iyide olmuş ahmet ümitte kendi diliyle bunu güzelce kurgulayarak anlatmış. O yolda yürüyen yolcuda okuyup dahada aşka gelmiş eyvallah eyvallah eyvallah ALLAH EYVALLAH....

Shalott dedi ki...

EYVALLAH DEEP'İM. güzel yorumun için teşekkürederim :)
Sevgiyle kal...